Floccus, een nieuwe favoriete tool van mij

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 2 minuten

Bookmarks. Iedereen die veel tijd op het Internet spendeert heeft er veel van. Maar als je cross-browser werkt, hoe beheer je jouw collectie dan? Het antwoord is Floccus.

Trouwe Lezers zullen weten dat ik cross-platform werk, en ik gebruik dus ook verschillende browsers. Voordat ik veel gaf om privacy en veiligheid,, gebruikte ik Foxmarks. Dat werd gekocht door LastPass, hernoemd naar Xmarks en in 2018 gestopt. Nu had LastPass om eerlijk te zijn de dienst wel om zeep geholpen. Ik ben later Firefox Sync gaan gebruiken.

Maar ergens zat het me niet lekker dat mijn bookmarks op de computer van een ander stonden. En dat ik erg afhankelijk was dat Firefox a) de boel goed beveiligd en b) niet meer data verzameld dan noodzakelijk. Daarnaast heb je ook de factor van je telefoon en tablet: je wilt daar ook wel beschikking hebben over je bookmarks. Maar Firefox Sync werkt natuurlijk niet met Safari op iOS. Of Chrome op Android. Dus ja, wat dan?

Enter Floccus! Dit is een cross-browser plugin dat jouw bookmarks naar elke browser synct en werkt ook op mobiel! Het handige is dat je geen account nodig hebt bij deze dienst. Het werkt via Nextcloud, WebDav of Google Drive. Het ondersteunt zelf encryptie.

Ik ontdekte Floccus een paar weken geleden na een tip en ben zeer tevreden. Momenteel heb ik het draaiende op Chromium en Firefox en heb ik de app voor iOS. Het installeren van de extensie of app is simpel, dat werkt net als iedere andere extensie/app. Het instellen spreekt ook wel voor zichzelf. Grafisch wint de extensie of iOS-app geen design-prijzen, maar het is gebruiksvriendelijk en werkt. En de app ondersteunt nu al gewoon dark mode, wat niet bij alle apps gezegd kan worden.

Al was het even spelen met de instellingen met de plek van de hoofdmap voor synchronisatie, om het resultaat te krijgen wat ik wilde in mijn Nextcloud en browser. Dat is wellicht niet voor iedereen vanzelfsprekend, die instelling. Maar je kunt weinig fout doen, zorg dat voordat je Floccus installeert een back-up maakt van je bookmarks.

Probeer Floccus ook uit en maak je cross-browser leven een stuk makkelijker!

Terug naar blogoverzicht

Reacties: