Ga naar hoofdinhoud

Accessibe is je reinste malware

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 3 minuten

In Amerika is toegankelijkheid nogal een ding. Want Section508, want rechtzaken, noem maar op. Nu zijn er toolbars die claimen toegankelijkheid voor je op te lossen. Spoiler: nee, dat doen ze niet. Een van die tools, AccessiBe heeft zelfs malwareachtige trekjes.

Ik ben lid van een Slack-kanaal over toegankelijkheid. De tool AccessiBe was al aan paar keer voorbij gekomen. Terecht werd er lacherig om gedaan: een toolbar die je in website zet om toegankelijkheid te verbeteren? Dat werkt gewoon niet. Dat kan alleen maar door echt zelf aanpassingen te doen. Dat ze nog niet zo lang geleden grof inzetten op advertenties begon al wrevel te wekken. Maar 10 dagen geleden werd het wel heel erg.

Maar eerst wat achtergrond. Wat doet een tool als AccessiBe? Wel, je plaatst een stukje code in je website en dan wordt vanaf dat moment voor iedere bezoeker een overlay op je website gepresenteerd. Daarmee kan je bezoeker een hoop zaken op je website aanpassen. Hoewel het idee leuk is, zijn dergelijke tools vaak nog erger voor toegangelijkheid dan een website zelf. Maar goed. Dat is hier niet het probleem. AccessiBe flikt nog wat vuilers.

Hoewel automatische tools niks kunnen oplossen - dat moet de websiteontwikkelaar zelf doen - kunnen ze wel testen op zaken als contrast en dergelijke. Een tool als WAVE van WebAIM of Axe van Deque Systems bijvoorbeeld. En juist vanuit die hoek werd er dus nogal een bom gedropt op de Slack onlangs.

WebAIM is erachter gekomen dat AccessiBe bij het laden van de pagina checkt: wordt deze pagina gecontroleerd door WAVE? En als dat is injecteren ze code om Wave voor de gek te houden en dat er geen fouten zijn. Zo krijg je te zien dat er bijvoorbeeld geen contrast problemen of geen missende alternatieve tekst voor foto's. Terwijl dat wel zo is.

Dat werd bevestigd door een ander: de tool Axe liet zien dat een website 15 missende alternatieve teksten had. Dezelfde website werd met Wave gecheckt. 0. Niks. Nada. Noppes.

Gelukkig gaat WebAIM actie ondernemen, want het erge is: blijkbaar zijn er meer van zulke tools die hetzelfde flikken:

Het is pure misleiding en hoogst onethisch dat dit gebeurt. Toegankelijkheid moet serieus genomen worden. Inclusief design is belangrijk: het web is voor iedereen! En nee, die strenge wetgeving in Amerika is er niet voor niks. Het is juist goed dat die er is. Als bedrijf inspelen op de angst voor rechtszaken en hoge boetes is lager dan laag.

Dankzij bedrijven als Accessible wordt de strijd voor ons nog moeilijker om toegankelijke websites van de grond te komen en bedrijven en organisaties te helpen met blijvende en correcte oplossingen, tips en trucs. Het vertraagt de toegang voor mensen met beperking tot informatie. Het draagt bij aan discriminatie en ableism. Het toont een privilege waar je ziek van wordt.

Dit moet stoppen. AccesiBe verdient het om wegens hun misleidende praktijken voor de rechter te komen. In de tussentijd: verspreid dit verhaal en zorg ervoor dat ze geld verliezen. Voor mensen die zo'n minachting hebben voor mensen die een beperking hebben en voor mensen die strijden voor een inclusiever web moet in deze wereld geen plaats zijn.

← Terug naar blogoverzicht