Ga naar hoofdinhoud

Verhalen die BOE gaan in het donker

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 4 minuten

Paranormale verhalen? Enge verhalen? Vreemde zaken? Graag! Laten we huiveren en griezelen!

Ik vond als kind spannende verhalen al interessant. Ik las al heel gauw de spannende boekjes uit de Zoeklicht-reeks op school. Als jonge tiener verslond ik de Kluitman Thriller-reeks en de Kippenvel-boeken. Ook de detective-verhalen van Enid Blyton deden het goed. Maar als 14-jarige begon ik al snel aan het echte werk: Stephen King. Wat een baas is dat.

Vanaf die leeftijd begon ik ook horrorfilms te kijken. Toen mijn ouders - ik was 17/18 geloof ik - vonden dat ik wel een heel erg enge film zat te kijken en dat ze daar wat van vonden, was mijn antwoord droog: "Jullie laten me wel al jaren Stephen King lezen". Daar hadden ze niks van terug.

Ja, dat was wel apart. Want mijn ouders en ik hadden het regelmatig over enge verhalen, vreemde gebeurtenissen, paranormaal gedoe enzovoort. Of maakten we iets geks mee. Kent u Uri Geller nog? Nou, die was een keer bij Ivo Niehe. Hij deed daar zijn ding met lepels buigen. Maar hij zei ook dat je kapotte horloges weer kon laten werken. Nu had pa een kapotte in een la liggen, dus het leek hem grappig om te proberen. Want in die lepels geloofde pa niet zo ("Dat komt gewoon van de warmte door de wrijving"), maar horloges was wel wat anders. Je moest in het je hand houden en twee keer zeggen: "One, two, three, DO IT!" En verdomd, het werkte. Het horloge deed het weer!

En mijn vader werd een keer aangeschreven door iemand die in ons dorp een weekje vakantie had gehad. Niks apart, al is dat dorp redelijk saai daarvoor. Maar goed. Het spannende was dat ze paranormaal begaafd was en iets aparts meemaakte in een van de bossen van het dorp. Of hij wist of er op die plek iets was gebeurd lang geleden?

Wij proberen uit te dokteren welk bos het kon zijn en er naar toe op de fiets. Wel overdag natuurlijk, we waren helden maar wel op sokken. Locatie kwam overeen met wat ze beschreef. Ons gebeurde niks (gelukkig maar) en helaas werd die persoon te bang dat pa dit zou publiceren en haar belachelijk zou maken, maar ergens hadden we het graag verder onderzocht.

Want belachelijk maken of publiceren zouden we nooit gedaan hebben. Maar feit is dat ik verhalen en ervaringen over wat er buiten dit leven is gewoon interessant vind. Dat begon als tiener al (verhalen over UFO's, stigmata, exorcisme) en is nooit opgehouden. Ik lees nog steeds graag over dergelijke verhalen en ervaringen. Het is vaak ook interessant om verklaarbare uitleg te geven aan deze dingen en daarover te brainstormen met mensen: hoe kan het wetenschappelijk verklaard worden.

Gelukkig is er internet en ben ik niet de enige. En is er Reddit. Hoewel het vaak een vuilnisbelt is, zijn er ook pareltjes. En zijn er mensen die regelmatig vragen: deel je vreemde ervaringen of enge verhalen! En toegegeven, er zitten er bij waar je mond van openvalt. En omdat ik ook iemand ben die graag deelt, hier is een lijstje van topics op Reddit met allerlei enge, griezelige of paranormale dingen:

Veel leesplezier. Je bent toch niet bang?

← Terug naar blogoverzicht