Ga naar hoofdinhoud

Recensie van de Pilot Capless Graphite/Carbonesque Blue

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 3 minuten

De Pilot Capless Graphite/Carbonesque Blue vulpen: hoe ligt die in de hand? Hoe voelt die aan? Hoe schrijft die? Is het een blijvertje in mijn collectie en kan ik deze ook aan anderen aanraden?

Deze pen had ik langer op het oog sinds ik er een dokter mee zag schrijven en uiteindelijk besloten de gok te wagen: de Pilot Capless. Een pen die samen met de Lamy 2000 op veel aanbevolen vulpennen-lijstjes staat. Dit model is in diverse kleuren verkrijgbaar en ik heb gekozen voor Graphite Blue (sommige winkels noemen het ook Carbonesque Blue). Buiten Europa heet deze reeks vulpennen Vanishing Point. Waarom? Omdat deze vulpennen geen dop hebben die je eerst eraf haalt voordat je kunt gaan schrijven, maar gewoon werken als een balpen. Klik, en de penpunt komt tevoorschijn!

De Vanishing Point is de duurdere lijn. Pilot heeft ook de Decimo die verkrijgbaar is in pastelkleurtjes en wat dunner is dan een Vanishing Point. Verder is de pen hetzelfde qua techniek en uiterlijk, alleen een klein beetje goedkoper.

Afmetingen, materiaal en gewicht

De pen is 14 cm lang, 1 cm dik en weegt 30 gram. Vergeleken met andere pennen is hij net zo lang als een Lamy Studio of Lamy 2000 en voelt net zo zwaar als een Lamy Studio of Platinum Procyon. De penpunt is 18-karaats goud.

Accessoires

De pen werd geleverd in een chique bewaardoos en ik kreeg er ook een zwart inktpatroontje en een converter/inktpompje bij. Daar was ik door verrast, want dit stond niet vermeld op de productpagina. Een inktpompje is handig, dan kan ik inkt uit flesjes gebruiken en hoef ik niet van cartridges afhankelijk te zijn.

Maar gezien de grootte van het inktpompje geloof ik niet dat de inhoud voor inkt geweldig is. Maar over inktpompjes ga ik nog eens een post schrijven.

Mijn ervaring

Persoonlijk vind ik de pen fijn aanvoelen, het materiaal is niet te glad en het gewicht is voor mij prima. De clip zit aan de kant waar de penpunt uit komt. Als je schrijft, zitten je vingers dus bij/op de clip. Voor mij geen issue, maar veel mensen vinden de clip in de weg zitten.

Ik heb gekozen voor F-penpunt. dit omdat ik vooral medium penpunten heb. Het schrijft zeker een fijne lijn. Wellicht was een Medium ook een goede keuze geweest en zou die overeenkomen met de Medium van mijn Pilot Metropolitans. Die Medium is een tikje dunner dan de Europese Mediums. Japan staat daar bekend om dat hun penpunten wat dunner/fijner uitvallen dan de Westerse penpunten.

De punt voelt stevig aan op papier. Ik denk dat mensen dit gevoel bedoelen als ze het over 'naaldachtig' hebben. Het schrijven is heel soepel, haast glijdend over het papier. Dat is een karakteristiek van gouden penpunten volgens de experts.

Raad ik hem aan?

Ronduit ja. Ik vind het een erg fijne pen, al had ik achteraf misschien toch beter voor een medium gekozen. Zorg dat je de pen in een winkel kan uitproberen, zodat je kan voelen of de clip je irritant in de weg zou gaan zitten en welke penpunt je wilt. Als je online bestelt, inkt de pen pas nadat je de pen een tijdje hebt vastgehad. Dan kan in vele gevallen de pen geretourneerd worden als de clip irritant is of het gewicht van de pen te zwaar.

Ik heb deze Pilot Capless besteld bij Penworld en deze was de volgende dag in huis. De pen is ook te krijgen via Appelboom, Cult Pens en The Writing Desk

← Terug naar blogoverzicht