Ga naar hoofdinhoud

Wat ik nog moet leren in accessibility

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 2 minuten

Inmiddels ben ik al vier maanden werkzaam in web accessibility. Een mooi punt om even te reflecteren hoe ver ik sta en wat ik nog moet leren.

Ik werd een beetje door deze reflectie gedwongen door de blog 100 Days of A11y, waar Amy Carney documenteert hoe ze binnen 100 dagen haar Web Accessibility Specialist certificaat behaald en wat ze elke dag leerde.

In november begon ik aan mijn nieuwe baan in web accessibility. Hoewel ik het leren niet heb aangepakt als Amy (misschien moet ik dat wel gaan doen...) heb ik de afgelopen maanden veel geleerd:

Veel heb ik geleerd in een basiscursus van Deque University, door de praktijk en het stellen van vragen. Maar ik ben er natuurlijk nog niet!

  • aria-live moet ik iets beter begrijpen (wanneer wel/niet toepassen, waar in de code precies)
  • de andere aria-rollen moet ik ook kennen, en de afhankelijkheden van de rollen
  • JavaScript, voornamelijk eventhandlers
  • screenreaders gebruiken en gewoon ervaring opdoen
  • app accessibility en testen
  • PDF accessibility
  • De Body of Knowledges voor de certificaten goed doornemen

Met JavsScript ben ik al begonnen, maar het is een lastig concept als je brein niet echt gemaakt is voor programmeren. Maar hopelijk ga ik het genoeg doorhebben ooit. Met screenreaders zet ik ook mijn voorzichtige stapjes. Bij een audit deze week vroeg ik me bij een bepaald iets af of het wel gecommuniceerd zou worden naar screenreaders toe: VoiceOver aangeslingerd en geluisterd naar de feedback.

Er is dus wel wat werk voordat ik kan gaan proberen mijn certificaat te behalen, maar het gaat vast lukken! Toch ben ik benieuwd naar de ervaringen van anderen: hoe ervoeren jullie het behalen van het certificaat?

Maar daarnaast is het ook belangrijk om te focussen op het sociale aspect: engageren met de community, webinars en conferenties bijwonen en wellicht zelf ook bijdragen gaan leveren met lezingen en dergelijke.

Om kort te zijn: I'm loving the ride!

← Terug naar blogoverzicht