Mijn setup

Ik vind het altijd wel leuk om te lezen wat mensen altijd bijhebben of gebruiken. Daarom een artikeltje over wat ik dagelijk of regelmatig bijheb/gebruik.

Analoog

 • etui met vulpennen
 • pennenzak met balpennen, vulpotlood, gum, Yubikey, USB stick
 • een rugzak van Brics
 • Schrijfblok
 • Notitieboek (ik heb onderwerp-specifieke, ik neem mee wat ik nodig heb)

Apparatuur

Laten we maar meteen beginnen met de hardware:

 • Medion 24 inch scherm
 • LG 27UL850 4K monitor (als scherm voor zakelijke MacBook en als tweede scherm voor mijn eigen computer)
 • HP Elitebook G20 G3 (met Pop!OS, een Linux-distributie gebaseerd op Ubuntu)
 • MacBook Pro van het werk (2018, MacOS Big Sur)
 • iPhone SE
 • iPhone 10 (werktelefoon)
 • iPad Mini 2
 • Synology NAS als netwerkschijf en mediaplayer.
 • Logitech K120 toetsenbord
 • Logitech MX Keys
 • Logitech M307, draadloze muis
 • Logitech MX Anywhere 3 muis (voor zakelijke MacBook en persoonlijke computer)
 • Logitech C925e webcam
 • Bose QC 35II koptelefoon
 • Devine USB M-Mic USB condensatormicrofoon
 • ik huur een Nextcloudinstantie voor opslag en kalender

In de categorie apparatuur die ik nog heb, maar niet meer gebruik: Samsung Galaxy Tab3 Lite (tablet), Sony T1 e-reader, iPod Nano 3e generatie. En ik heb geloof ik wat teveel muizen.

Software

En dan nu het wat meer interessante deel: de software die ik gebruik 😀

Browsers en e-mail

Op mijn persoonlijke computer gebruik ik voor e-mail op dit moment Mailspring. Op mijn iPhone en iPad en de zakelijke MacBook gebruik ik gewoon Apple’s Mail. Wat agenda’s betreft: de kalender staat op mijn Nextcloud-instantie en kan ik raadplegen via de voorgeïnstalleerde kalenderapplicatie. Op iPhone, iPad en de zakelijke Mac gewoon via Apple's Kalender.

Qua browsers kan ik kort zijn: ik gebruik ze allemaal om mijn websites in te testen, maar voor dagelijks gebruik is mijn keuze Firefox. Met de extensies UBlock Origin, Privacy Badger, Privacy Settings, HTTPS Everywhere, Cookie Autodelete, Decentral Eyes, Smart Referer, Joplin Clipper en 1Password. Om echt privé te gaan gebruik ik de browser Tor. En om internetverkeer af te schermen gebruik ik Mullvad als VPN.

Beveiliging

In Firefox heb ik containertabbladen ingeschakeld, ik gebruik een VPN (Mullvad) als het nodig is en de Tor browser als ik echt privé en anoniem wil gaan.

Mijn wachtwoordbeheer doe ik met 1Password.

Synchronisatie van bestanden

Ik gebruik Synology Drive Station om mijn bestanden tussen mijn computers en mijn NAS te synchroniseren, met een synchronisatiekoppeling naar mijn Nextcloud-instantie voor een online back-up. Onedrive en Dropbox heb ik nog wel (voor noodgevallen), maar gebruik ik niet meer.

Nextcloud is geweldig. Het is je eigen Onedrive/Dropbox/Google Drive, je eigen kalender, je eigen adresboek, je eigen Skype, je eigen notitiemaker, je eigen takenlijst... je kunt er echt alles mee. Je kunt een server huren waar Nextcloud al op draait of, als je zelf een server hebt en erg nerdy bent, het zelf installeren. Ik huur een instantie bij een van de services die Nextcloud zelf op hun website aanraadt. Kies er in ieder geval eentje die de data encrypteert, dan weet je zeker dat jouw data enkel voor jouw ogen is. Het is in ieder geval een heel goed alternatief voor Google Kalender, Onedrive, Dropbox en ook een alternatief voor Evernote en Todoist.

Communicatie

Ik gebruik Skype, Microsoft Teams, Zoom voor videobellen. Privé wil ik ook wel eens Jitsi gebruiken. Chatten/berichten sturen gaat via Signal en Mattermost.

Zakelijk gebruik ik Slack om met mijn collega's te communiceren.

Productiviteit

TextExpander gebruik ik op mijn zakelijke Mac om sneller veelgebruikte teksten te typen. Tijdsregistratie gaat via Harvest en een deel van de zakelijke documentatie, processen en checklists staat op Notion.

Tekstverwerking

Ik gebruik Libreoffice op mijn persoonlijke computer, Zakelijk wil ik ook wel eens Pages gebruiken, het tekstverwerkingsprogramma van Apple. Maar zakelijk maak ik vooral gebruik van Ulysses (Mac-only) voor het schrijven van onze rapporten.

Voor het schrijven van fictie wil ik af en toe Scrivener gebruiken onder PlayOnLinux.

Notities en taken

Ik maak notities of verzamel clips van pagina’s die ik wil bewaren. Ik gebruikte eerst Evernote, maar door hun rare keuzes (hoezo telt Evernote in de browser als een apparaat?) ben ik overgeschakeld naar Joplin, wat een Evernote-kloon is. Door te organiseren in notitieboeken, tags en de zoekfunctie kun je makkelijk alles terugvinden. Heeeeeerlijk.

Voor taken en to-do lijstjes zweef ik nog tussen Todoist, Zenkit Todo en gewoon ouderwets op papier opschrijven. Beiden zijn fijn om te gebruiken.

Webdesign

Ik zweer by Sublime Text. Maar ik gebruik ook Visual Code. Op Mac was ik fan van Coda en Espresso. Voor FTP gebruik ik Filezilla.

Hobbies

Voor genealogie gebruik ik Aldfaer. Helaas werkt enkel versie 6.2 goed op Linux onder PlayOnLinux. Ik heb daarnaast ook Geneweb geḮnstalleerd dat een betere ondersteuning heeft voor koninklijke titels (titels zijn ook aanklikbaar, zodat je een lijst van iedereen met die titel kunt oproepen) en het aangeven van peetouders. Op Mac heb ik MacFamilyTree gebruikt.

Om mijn boekencollectie in kaart te brengen gebruik ik Bookcollector van Collectorz.com (Nederlands bedrijf!) onder PlayOnLinux en de app voor iOS. Online staat mijn boekencollectie bij Librarything en Goodreads.

Foto's

Voor dubbele foto’s (maar ook gewone bestanden trouwens) te vinden is dupeGuru geweldig. Foto’s bewerk ik met Gimp. Het beheren van mijn foto's (en makkelijk al mijn foto's zien) gebeurd via digiKam.

Muziek en media

Ik heb een abonnement op Spotify – ik heb teveel playlists – en Netflix. Voor lokale muziekbestanden gebruik ik Rhythmbox. Om mijn Sonos te bedienen gebruik op mijn persoonlijke computer Noson, op de zakelijke Mac de officiële Sonos-controller.

Mijn muzieksmaak is best eclectisch: van klassiek tot EDM, van Georg Friedrich Händel tot o.a. de Eagles, Queen, Ian Gillan en modernere artiesten als Adele.

Voor lokale filmbestanden gebruik ik VLC Player.

Games

Games speel ik niet zoveel. Ik speel af en toe Counterstrike: Global Offensive. Op Windows wilde ik ook wel eens Fall Guys doen en Among Us. Deze zijn op Linux niet mogelijk, maar komen binnenkort wel naar de Nintendo Switch! Verder blijven Bejeweled, Simcity, The Sims, the Last Eichhoff en 2048 briljant.

Op de Switch speel ik Legend of Zelda: Breath of the Wild, Crash Bandicoot, Super Mario Galaxy, Ringfit Adventure, Dauntless en Rocketleague.

Social media

Twitteren doe ik vanuit Tweetdeck of de officiële apps voor iPad en iPhone. Ik ben ook actief op Mastodon, het alternatief voor Twitter.